LV- ja sähkösuunnitteluohjeet
Korpisen LV- ja sähkösuunnitteluohjeet esteettömiin kylpyhuoneisiin ja LE-wc-tiloihin
Korpisen tarjoamien kylpyhuoneratkaisujen mitoitus perustuu esteettömyysasetuksen määritelmiin ja käyttäjälähtöiseen suunnitteluun. Esteettömyysasetuksessa annetaan erilliset ohjeet asuinrakennuksen wc- ja pesutilan (9 §) ja julkisen LE-wc-tilan (10 §) mitoituksiin. Korpisen pohjaratkaisut on pyritty tekemään mahdollisimman kompakteiksi ja tilaa säästäviksi. Tilaa suunniteltaessa on huomioitava, että esteettömyysasetuksen tulkinnassa saattaa olla kaupunkikohtaisia eroja. Asetus määrittää minimivaatimukset, minkä pohjalta myös Korpisen mallipohjat on laadittu. Mallipohjaa muokataan tarpeiden mukaan.
Tutustu myös Korpisen yleisiin suunnitteluohjeisiin! Myös Korpisen rajapinta- ja asennusohjeista voi olla apua suunnittelutyössä.
Wc-istuin
- Esteettömyysasetuksen mukaan LE-wc-tilassa wc-istuin on sijoitettava 200–300 mm etäisyydelle takaseinästä. Jotta tukikaiteen suositeltu pituus toteutuisi, Korpisella suosittelemme suosimaan 200 mm etäisyyttä (*kts. myös Tukikaiteet). Huomaa, asuinrakennusten osalta asetuksessa tätä mittaa ei anneta, mutta Korpisella suosittelemme hoiva-asunnoissa 130-150 mm tilaa wc-istuimen taakse.
- Asiakaspalautteen pohjalta suosittelemme aina turvallisuussyistä ensisijaisesti seinäkiinnitteisiä tukikaiteita, ei wc-istuimeen integroitavia tukikaiteita.
- Ainakaan toistaiseksi esteettömyysasetus ei ota kantaa lattia- ja seinäkiinnitteisen wc-istuimen välillä. Seinäkiinnitteisen wc-istuimen huuhteluelementti on mahdollista koteloida metallikotelolla. Siirtymistä pyörätuolista seinäkiinnitteiselle wc-istuimelle voidaan helpottaa valitsemalla 700 mm syvä wc-istuin.
- Wc-istuimen korkeus jakaa mielipiteitä. Jos käyttäjällä on haasteita wc-istuimelle laskeutumisessa ja siltä nousemisessa, on vaihtoehtoina kiinteästi asennettava, korkeussäädettävä wc-istuin tukikaiteineen ja toisena vaihtoehtona vapaasti wc-istuimen yhteyteen sijoitettava apuväline, joka laskee käyttäjän seisomasta istumaan ja taas istumasta seisomaan. Laiteen käyttöönotto tulee huomioida sähkösuunnittelussa.
- LVI- ja sähkösuunnittelussa tulee huomioida myös muut lisättävät apuvälineet, kuten pesevä ja kuivaava wc-istuimen lisälaite.
Tukikaiteet
- Korpisen asiantuntijat suosittelevat sijoittamaan tukikaiteet wc-istuimen molemmin puolin. *Suosittelemme tukikaiteiden pituudeksi: etäisyys takaseinästä wc-istuimen etureunaan + 50-100 mm.
- Turvallisin valinta on seinäkiinnitteinen tukikaide.
- Tukikaidevalikoima on laaja. Tutustu Korpisen verkkosivuilla olevaan Tukikaiteen valinta -ohjeeseen.
- Kun etäisyys wc-istuimelta altaan hanaan on pitkä, syntyy haaste käsisuihkun käyttämiseen. Tällöin voidaan tilaan valita etäkäytettävä käsisuihkuratkaisu, jossa virtalähteenä pidikkeellä toimii joko paristo tai etenkin sairaaloissa ja LE-wc-tiloissa suositumpi verkkovirta. Korpisen valikoimissa on Oraksen kanssa yhteiskehitetyt, etäkäytettävää Bidetta-käsisuihkua varten valmiiksi johdotetut Regal- ja Sense-tukikaiteet. Tutustu tekniseen oppaaseen.
- Toimivin paikka wc-paperitelineelle ja käsisuihkupidikkeelle on tukikaiteessa. Muista lisätä myös ne suunnitelmiin
Lattia ja lattiakaivot
- Lattian kallistus loivasti yhteen suuntaan, kynnyksen sijasta esteetön kynnyskaivo ja taustaseinän linjakaivo helpottavat apuvälineillä toimimista.
- Mikäli käytetään pyöreää lattiakaivoa, on siinä oltava tukeva, pyörätuolin kestävä rst-kansi. Sen sijainti on suihkuistuimen alla vähintään 500 mm päässä valmiista seinäpinnasta.
- Jos tarvitaan toinen lattiakaivo, se voidaan sijoittaa altaan alle.
- Altaan viemäri on paras ratkaista seinäviemäröintinä tai ainakin asentaa mahdollisimman lähelle taustaseinää, sillä altaan pohjaventtiilistä suoraan lattiakaivoon menevä viemäri pienentää altaan alla olevaa jalkatilaa ja siten hankaloittaa pyörätuolin käyttäjän toimintaa. Seinäviemäröinti helpottaa myös puhtaanapitoa.
Allas ja sekoittajavalinta
- Korpisella on laaja allasvalikoima eri kokoisiin tiloihin ja käyttötarkoituksiin. Kysy lisätietoa Korpisen asiantuntijalta oikean tuotteen valintaan.
- Korpinen toimii yhteistyössä Oraksen kanssa, minkä pohjalta on saatavana luettelo suositelluista hanoista eri allasmalleihin. Myös muiden valmistajien hanat sopivat Korpisen altaisiin.
- Altaiden hanoiksi suositellaan yksiotehanaa, jossa on riittävän pitkä juoksuputki. Näin myös pyörätuolissa istuva yltää vesisuihkun alle, eivätkä kädet osu altaan takaseinään.
- Hygieniasyistä suositellaan, ettei hanan vesijuoksu osu suoraan altaan pohjaventtiiliin.
- Korkeussäädettävä allas varustetaan säädettävin viemäriputkin ja vesijohdoin. Harvoin säädettävään altaaseen valitaan viemäriputkeksi teleskooppiputki ja jatkuvasti säädettävään altaaseen joustava poistoputki.
Putkitukset
- Putkitukset suositellaan tehtäväksi aina piiloasennuksina turvallisuus- ja hygieniasyistä. Jos peruskorjauksessa joudutaan pinta-asennukseen, on vesiputkien laippoineen oltava kromattuja ja putkitukset tuodaan pinnassa aina alakautta, ei koskaan yläkautta, jotta niistä ei vahingossa oteta tukea.
Suihku, suihkutangot, tukikahvat ja suihkusekoittajat
- Suihkuun ei asenneta suihkusettiin liittyvää suihkutankoa, vaan suihkupidikkeellinen suihkutanko, joka on samalla tukikahva. Kaatumisen hetkellä sekä laskeuduttaessa ja noustessa suihkuistuimelta voi siitä ottaa tukea.
- Suihkusekoittajaksi suositellaan yksiotehanaa lyhyellä juoksuputkella ja helppokäyttöisellä suihkuvaihtimella. Valinnassa kannattaa kiinnittää erityinen huomio vipujen käytettävyyteen myös märillä, saippuaisilla ja huonosti toimivilla käsillä.
- Yksiotehanaa on mahdollista käyttää sekä suihku- että wc-istuimelta, jos vain yksi käsi toimii. Myös avustajan on helpompi käyttää hanaa toisella kädellä ja toisella tukea avustettavaa henkilöä.
Yleisohjeita
- Potilaskattonostimet tulee huomioida myös LVI- ja sähkösuunnittelussa, jotta mahdollinen kattokannakointi saadaan suunnitellusti mahtumaan laitteiden väliin.