Muotoiltu käytettäväksi

Tyyliä jonka tunnistaa

Uuden Gaius-malliston suunnittelun yhtenä tärkeänä tavoitteena oli luoda harmoninen kokonaisuus, jonka asiakas tunnistaa hyvästä ergonomiasta.

”Lähdimme siitä, miten voisimme vahvistaa mallistoa kokonaisuutena yksittäisten tuoteratkaisujen sijaan. Käyttäjän elämä helpottuu, kun esimerkiksi kaikki nosto- ja laskumekanismit toimivat samalla tavalla tuotteesta toiseen”, kertoo Antti Mäkelä.

”Halusimme luoda tuoteperheelle oman muotokielensä. Ja ratkaisujen täytyy olla sellaisia, että ne pystytään toteuttamaan materiaalista ja tuotteesta riippumatta. Hyvin usein tämäntyyppiset tuotteet myös jäävät insinöörimäiksi ja kylmiksi. Pyrkimyksenä oli tuoda lämpöä ja pehmeyttä niihin osiin, joihin käyttäjä koskee.”

Muodon ja tekniikan liitto

Toimivat ratkaisut vaativat muotoilijoilta ja mekaniikkasuunnittelijoilta tiivistä yhteistyötä. Yhteinen näkemys tuotti tukuittain uusia ratkaisuja, jotka lisäävät käytettävyyttä entisestään.

Uusien tukikaiteiden ja -kahvojen profiilin muoto ja optimoitu koko mahdollistavat tukevan otteen. Uudet kevennysmekanismit, seinäkiinnitykset ja yhdellä vivulla toimivat säädöt lisäävät käyttömukavuutta. Saumojen määrä on minimoitu, mikä estää lian kerääntymisen ja helpottaa puhdistamista.

”Toimivuus on monen tekijän summa. Tehtävämme on miettiä, millaiset muodot, värit ja materiaalit sitä tukevat ja miten mekaaniset ratkaisut nivotaan tähän kokonaisuuteen. Ratkaisut eivät synny tyhjiössä”, Mäkelä kertoo.

Testaus ja kokemus ohjaavat oikeaan

”Oikean muotokielen valintaa ei voi jättää pelkästään valmistajan tai suunnittelijan varaan. Omille näkemyksille voi helposti sokeutua. Korpinen järjestikin erinomaisella tavalla käyttäjätestaukset. Autoteollisuudessa autonvalmistajat luovat konseptiautoja, joiden tarkoituksena on testata uusia ideoita. Tässä projektissa testiryhmien palaute ohjasi konkreettisesti parhaisiin ratkaisuihin. ”

Toimivat Gaius-konseptit tilaratkaisuina tarjosivat suunnittelulle perustan, jonka päälle Aivan alkoi rakentaa uutta mallistoa. Esteettömyysratkaisuja määrittävät myös viranomaismääräykset ja -suositukset, jotka Antti Mäkelän mukaan eivät rajoita vaan päinvastoin luovat hyvän lähtökohdan suunnittelulle.

”Pystyimme hyödyntämään myös vahvaa kokemustamme venesuunnittelusta. Olemme tottuneet suunnittelemaan kokonaisuuksia, joissa tila täytyy käyttää tehokkaasti. Ergonomia ja ulottuvuudet ovat yhtä lailla tärkeitä niin veneissä kuin esteettömissä kylpyhuoneissa.”

Mitä yksinkertaisempaa, sen toimivampaa

Vuonna 2007 perustettu Aivan on kasvanut neljän osakkaan yrityksestä 14 hengen muotoilutoimistoksi, jonka osaaminen ulottuu veneiden, laitteiden ja muiden esineiden muotoiluista aina digitaalisten tuotteiden ja palveluiden muotoiluun.

”Edustamme perinteistä pohjoismaista muotoilusuuntausta, joka perustuu pelkistämiseen ja yksinkertaistamiseen. Tällainen niukkuusajattelu tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yritetään minimoida osien määrä tuotteissa. Esteettömyysratkaisussakin siitä on suoraa hyötyä käytettävyyteen ja hygieniaan”, kertoo Mäkelä.

Korpisen toimitusjohtaja Leena Mäen mukaan aivanilaisten kunnianhimo ja tinkimätön asenne vakuutti, kun uutta mallistoa lähdettiin kehittämään. Aivanin työt ovat kahmineet myös lukuisia muotoilualan palkintoja.

”Olemme todenneet, että ainoa tapa selviytyä kilpailussa on tehdä paremmin kuin muut”, Mäkelä summaa.

-----------

8.4.2014