Esteettömyyden edelläkävijä panostaa tuotekehitykseen

Mitä tarkoittaa esteettömyyden edelläkävijä?

Korpinen on aina painostanut vahvasti tuotekehitykseen, ja kova työ on siivittänyt meidät alamme markkinajohtajaksi Suomessa. Haluamme tietenkin pitää kiinni asemastamme, mutta se vaatii vähintään yhtä kovaa työtä ja herkkiä tuntosarvia jatkossakin.

Pyrimme parantamaan tuotteitamme jatkuvasti. Mietimme koko ajan, miten esteettömästä kylpyhuoneesta saisi vielä esteettömämmän. Emme tyydy jäljittelemään vaan mieluummin näytämme suuntaa koko alalle.

Mitkä asiat ohjaavat tuotekehitystä Korpisella?

Tärkeintä on, että olemme jatkuvasti ajan hermolla. Tuotteidemme on kehityttävä sen mukaan, miten niiden käyttöympäristöt muuttuvat ja kehittyvät.

Millaisia ovat modernit sairaalat ja palvelukodit, miten niissä eletään ja työskennellään, miten ikääntyvä väestömme asuu huomenna ja kymmenen vuoden päästä – tällaisiin kysymyksiin meidänkin on suunnittelussamme vastattava. Esimeriksi kodinomaisuus on ollut yksi viime vuosina korostunut trendi. Palveluasuminen muuttuu kodinomaisemmaksi, mikä vaikuttaa myös esteettömyyssuunnitteluun.

Kyse on lopulta siis aina käyttäjästä ja hänen tarpeistaan. Käyttäjiä ovat yhtä lailla avun tarvitsijat kuin heidän auttajansa. Samalla meidän on huomioitava rakennuttajien, urakoitsijoiden ja arkkitehtien tarpeet.

Mistä käytettävyys syntyy?

Käytettävyys syntyy toimivista yksityiskohdista. Esteetön kylpyhuone on kokonaisuus, jossa jokaisen elementin on toimittava yksin ja toisaalta kokonaisuuden osana. Esimerkiksi yksittäisen tukikaiteen on oltava samaan aikaan kestävä, turvallinen, helppokäyttöinen ja hygieeninen. Muotoilulla on kauneusarvojen lisäksi iso merkitys tuotteiden käytettävyyteen.

Joskus kyse voi olla yhdestä vivusta, joka helpottaa tuhansien käyttäjien jokapäiväistä elämää. Siihen mikä näkyy käyttäjälle yksittäisenä vipuna, saattaa sisältyä kuitenkin satoja, ellei tuhansia tunteja tuotekehitystä kaikkine panostuksineen.

Ketkä osallistuvat tuotteiden kehittämiseen?

Lopullisissa tuotteissa tiivistyy monen eri ammattiosaajan työ. Kellään ei yksin ole sellaista asiantuntemusta, mitä esteettömien kylpyhuoneratkaisujen kehittäminen vaatii.

Prosessiin osallistuu ihmisiä tutkijoista käyttäjiin ja monen eri alan ammattilaisia siitä väliltä. Tarvitsemme ensinnäkin vahvoja muotoilun ja tekniikan osaajia. Terveydenhuollon ja hoiva-alan asiantuntijat antavat oman tärkeän panoksensa, samoin kuin arkkitehdit. Ja tietysti käyttäjät ovat itseoikeutetusti mukana myös tuotekehityksessä.

Kauanko matka ideasta valmiiksi tuotteeksi kestää?

Silloin kun on kyse kokonaan uusista innovaatioista, prosessiin menee keskimäärin noin 1,5 vuotta. Yksittäiset tuoteparannukset voivat syntyä nopeamminkin.

Mitä tuotekehitysprosessin aikana tapahtuu?

Uutta mekaniikkaa sisältävä innovaatio vaatii perusteellisen prosessin. Taival ideanjyväsestä patentoiduksi keksinnöksi ja käytettäväksi tuotteeksi sisältää teknistä suunnittelua, muotoilua, materiaalilaskentaa, mekaniikan kestävyyden testausta ja mittauksia.

Käyttäjäthän lopulta päättävät, olemmeko onnistuneet, joten oman aikansa vie myös käyttäjäarvioinnit. Viimeisenä vaiheena tuote pitää vielä saattaa tuotantoon.

Missä Korpisen tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan?

Suunnittelemme ja valmistamme tuotteemme pääsääntöisesti Suomessa. Se on meille arvo sinänsä, mutta se helpottaa myös käytännössä laaduntarkkailua ja kehitystyötä.

Edellytämme tuotteidemme valmistajilta ajanmukaisia menetelmiä ja tuotantotapoja. Samaa otetta vaadimme yhteistyökumppaneilta, joita käytämme tuotekehityksessä.

------------

27.3.2014